sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Cultivarea ciupercilor !

Profitul obţinut la o cantitate de peste o tonă, de pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, în cinci cicluri de cultură, este de aproximativ 30.000 RON, amortizarea investiţiei la fiecare recoltă. Astfel, se poate demara o investiţie de amploare în cultivarea ciupercilor cu o sumă minimă de 18.000 RON. Din această sumă, 9.000 RON pot reprezenta fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD. Cu alte cuvinte, cei care solicită sprijin financiar prin SAPARD pot realiza o astfel de investiţie cu doar 9.000 RON. Această suma poate fi obţinută apelând la Fondul de Garantare a Creditului Rural dar şi direct printr-un credit bancar garantat chiar cu investiţia. Principalele specii cultivate în România sunt Agaricus bisporus (ciuperca de bălegar denumită impropriu champignion) şi Pleurotus ostreatus (cunoscut ca păstrăv de fag). Din păcate, piaţa internă nu se constituie într-o alternativă profitabilă, consumul pe cap de locuitor fiind foarte scăzut (considerat irelevant chiar şi din punct de vedere statistic). O altă caracteristică o reprezintă preferinţa românilor pentru specia Agaricus, în timp ce în străinătate este mult mai apreciată specia Pleurotus. Producătorii de ciuperci de cultură s-au orientat, firesc, spre pieţele externe, dar exigenţele calitative fac ca puţini să reuşească cu adevărat să exporte constant. Soluţia o reprezintă culturile profesioniste la cele mai înalte standarde europene şi internaţionale. Programul SAPARD oferă sprijin financiar pentru asigurarea tuturor condiţiilor tehnice necesare producţiei de ciuperci şi industrializarea acestei activităţi cu mare potenţial de dezvoltare. Insemnari despre consumul ciupercilor comestibile, apreciate de vechii romani, din cele mai vechi timpuri s-au pastrat pina in zilele noastre. Referiri la aceasta pot fi intalnite si in operele unor renumiti oameni de stiinta ai antichitatii. Astfel, Pliniu cel Batran, istoric si literat roman, in lucrarea sa “istoria naturala” scrie si despre ciupercile bune de mancat, iar Dioscoride, medic si botanist grec, originar din Asia Mica, trateaza in lucrarea sa “Despre mijloacele de vindecare” si medicamente de origine vegetala obtinute din ciuperci. La inceput, ciupercile au fost recoltate din flora spontana si consumate datorita gustului si aromei specifice.Mai tarziu,empiric s-a trecut si la introducerea unor specii in cultura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu