vineri, 20 ianuarie 2012

Cultura ciupercilor Agaricus sau "champignon"

CULTURA CIUPERCILOR DE BALEGAR SAU DE STRAT (Agaricus)  


1. Descrierea ciupercilor albe, crem sau bruna Agaricus bisporus, sinonim Psalliota hortensis (Cook) Lange – ciuperca de balegar, de strat sau Champinion

     Este ciuperca de cultura cea mai raspandita in tara noastra si pe glob, fiind cel mai mult studiata si prezentand un numar mare de tulpini (suse). Ciuperca, indiferent de culoare, prezinta doua parti distincte: o parte in substrat (ingropata) si o parte aeriana (carpoforul). Partea ingropata este reprezentata printr-un postament micelian ce rezulta din impletitura hifelor crescute din miceliul insamantat. Din aceste hife, in amestecul de acoperire iau nastere primordiile sau butonii de fructificare. Partea aeriana sau ciuperca propri-zisa, se numeste basidiofruct (de la familia din care face parte ) sau carpofor. Acesta este format din: picior (stipes) si palarie (pileus). In tara noastra sunt create tulpini de Agaricus bisporus de culoare alba, crem si bruna, pretabile atat la cultura clasica (in sistem gospodaresc), cat si la cea intensiva (in ciupercarii industriale).
 
  2. Spatiul de cultura
Pentru cultura ciupercilor se pot folosi spatii existente dar nefolosite pentru alte activitati sau spatii special construite in vederea infiintarii unei (micro)ciupercarii. Spatiile existente pot fi: pivnite, subsoluri ale locuintelor sau alte constructii, cladiri vechi, balcoane, magazii, soproane, garaje, grajduri, sere, solarii, depozite, hale, forturi, umbrare s.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu